Yasal Uyarılarımız Faydalı Linkler
 
Dolgu ve Botoks Uygulamaları
 

BOTOKS UYGULAMALARI
 
Botoks, Clostridium Botulinum adlı bakteriden elde edilen Tip A Botulinum toksinidir. Bir nörotoksin olan botoks etkisini sinir-kas kavşağında gösterir. Sinir hücresinden Asetilkolin adlı uyarıcı maddenin salınımını engelleyerek, sinir hücresinin kas hücresini uyarmasını engeller. Böylelikle kasta kasılma olmaz ve geçici kısmi bir felç hali oluşur. Pek çok nörolojik hastalıkta tedavi amaçlı kullanılan botulinum toksin, günümüzde estetik amaçlı olarak çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.Tıbbi olarak,

-servikal distoni ile ilişkili boyun ağrısının ve anormal baş pozisyonunun
şiddetini azaltmak için servikal distoni tedavisinde
-2 yaş ve üzerindeki ambulatuar pediatrik serebral palsi hastalarında spastisiteye
bağlı dinamik equinus ayak deformitesi tedavisinde
-12 yaş ve üzerindeki hastalarda selim esansiyel blefarospazm ve VII. sinir bozukluklarının da içinde olduğu, distoniye bağlı strabismus ve blefarospazm tedavisinde
- erişkinlerde inme sonrası gözlenen fokal spastisite tedavisinde
- spazmotik tortikolis tedavisinde
- Erişkinlerde kronik migren profilaksisinde
- Nörolojik hastalığı (MS;…) olanlarda detrusor kas hiperaktivitesini engelleyerek üriner inkontinans tedavisi amaçlı
Bunların dışında
- Aşırı terleme tedavisinde
- Maksillofasiyal travmada, kasılma sonucu kırık kemik segmentelerinin ayrılması engellenmesi için
- Kozmetik amaçla alın, kaş gözkapağı, dudak yanı, yanak, çene ve boyun kırışıklıkları tedavisinde
- Vajinismus tedavisinde
- Anal fissür tedavisinde
- Astım atakları profilaksisi için kullanılmaktadır.
 
 Botoks tüm vücutta mı etki gösterir?
Botoks problemin olduğu bölgeye enjeksiyon şeklinde uygulanır. Bu nedenle sadece enjeksiyon yerindeki kaslara etki yapar. Vücutta yayılım göstermez.
 
Botoks etkisi ne zaman başlar?
Enjeksiyon sonrası 3. günde botoks etkisi görülmeye başlar.15. günde tüm etkisi görülür ve 4-6 ay kadar sürer. Tekrar edilen enjeksiyonlar sonrası daha uzun süreli etki izlenir.
 
Botoks hangi yaş grubunda yapılır?
Botoks 18-65 yaş aralığında uygulanması önerilmektedir.
 
Botoks nasıl uygulanır?
Botoks, çok ince ucu bulunan iğnelerle enjeksiyonşeklinde uygulanır. Ağrılı bir işlem değildir ancak enjeksiyonsırasında hafif bir ağrı hissedilebilir. Oluşabilecek ağrıyı azaltmak için uygulamadan 30 dakika önce uygulama bölgesine anestezik (ağrı kesici) özellikte krem sürülür.Botox enjeksiyonu için doktora gidildiğinde kişiden çeşitli mimik hareketleri yapması istenerek ( kaş çatma vb) enjeksiyon için en iyi bölge ortaya çıkarılır. Mimik kaslarının hareketlerinde azalma istendiğinde botoks mimik kaslarının içine, terleme şikayetinin azalması istendiğinde deri içine enjeksiyon yapılır. Uygulama sırasında ve sonrasında enjeksiyon alanlarına buz uygulaması yapılması kızarıklık oluşmasını engeller. Enjeksiyon 10-15 dakika içinde tamamlanır.
 
Botoks uygulaması sonrası öneriler nelerdir?
Enjeksiyon noktaları, mikrop kapmaması için, temiz tutulmalı, elle temastan kaçınılmalıdır. Enjeksiyon yerlerine masaj yapılmamalı, botoks uygulamasını takip eden saatlerde sıcak duş alınmamalı, en az 4 saat süre ile mümkünse sırtüstü yatılmamalıdır. Böylelikle botoksun çevreye, istemediğimiz bölgelere, yayılmasını veya kan dolaşımına geçip etkisinin azalma riskini düşürebiliriz. Botoks uygulanan bölgedeki mimik kasları mimik yapmak suretiyle çalıştırılabilir ve botoksun kaslar tarafından daha iyi emilmesine yardımcı olunabilir. Enjeksiyon sonrası birkaç saat süre ile alkol alınmaması önerilir. Hasta günlük aktivitelerine hemen dönebilir.
 
KULLANIMLA İLGİLİ UYARILAR
 
- Enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon olanlarda kullanılmamalıdır.
- Kanama bozuklukları bulunanlarda enjeksiyon sırasında dikkatli olunmalıdır.
- Botoksun gebelik ya da emzirme sırasında kullanım güvenilirliği saptanmamış olup C kategorisinde yer almaktadır. Botoksun gebelik ve emzirme döneminde kullanılması önerilmemektedir.
- Botoks (Tip A Botulinum Toksini) Saflaştırılmış Nörotoksin Kompleksi, bileşimindekilerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı bilinen kişilerde kullanılmamalıdır.
- Tedavi edilen hastalığın doğasına bağlı olarak Botoksun araba ya da diğer makineleri kullanma yeteneği üzerindeki etkileri öngörülememektedir.
- Botulinum toksininin etkisi aminoglikozid antibiyotikler veya tubokürarin tipi kas gevşeticiler gibi nöromusküler iletiyi etkileyen diğer ilaçlarla güçlenebilir. Botoksun aminoglikozidler veya spektinomisin ile birlikte kullanımı kontrendikedir. Botoks ile tedavi edilen hastalarda polimiksinler, tetrasiklinler ve linkomisin dikkatli kullanılmalıdır. Kas gevşeticileri de dikkatli kullanılmalıdır, belki de kas gevşeticinin başlangıç dozu azaltılabilir veya uzun etkililerden ziyade vekuronium veya atrakürium gibi orta derecede etkili ilaçlar kullanılabilir.
 
Botoksun Yan Etkileri Nelerdir?
Doğru şekilde ve uygun dozda yapıldığında botoksun yan etkisi izlenmemektedir. Nadiren de olsa solunum ve yutma güçlüğü gibi ciddi komplikasyonlar dışında enjeksiyon yerinde ağrı, ağız kuruluğu, baş ağrısı, boyun ağrısı, yorgunluk, göz problemleri (çift görme, görmede bulanıklaşma, göz kapaklarında düşme veya şişme, göz kuruluğu) ve allerjik reaksiyonlar (kaşıntı, kızarıklık, döküntü, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, bayılma) görülme riski mevcuttur.
 
Botoksun Estetik Komplikasyonları Nelerdir?
Doğru şekilde ve uygun dozda yapılmadığında botoks enjeksiyonu sonrası kaşlarda asimetri, gereğinden fazla kalkmış kaşlar nedeniyle şaşkın bir yüz ifadesi, kaşların yukarıya hiç kaldırılamaması, kaşların ve göz kapaklarının aşağıya düşmesi, ağız kenarına yapılan uygulama sonrası konuşma zorluğu, yetersiz uygulama nedeniyle kırışıklıkların giderilmemesi veya kaşların kalkmaması görülebilecek estetik komplikasyonlardır.
 
Botoks yüzü şişirir mi?
Botoks bir dolgu maddesi değildir. Etkisi yüz bölgesindeki mimik kaslarının geçici felç olmasıyla izlenir. Enjeksiyon yapıldığı yerde şişme etkisi izlenmez. Ama dolgu maddeleri ile beraber kullanıldığında dolgu maddelerinin enjekte edildiği bölgede şişkinlik izlenebilir.
 
Bir kere botoks yaptırınca sürekli yaptırmak gerekir mi?
Botoks yapıldığında geçici bölgesel felç oluşması nedeniyle mimik kasları çalışamaz ve kırışıklıklar azalır. Etki süresi geçtiğinde ise kaslar yeniden çalışmaya başlar ve kırışıklıklar yeniden gözlenir. Botokslu halini beğenen insanlar ise etki süresi geçince yeniden enjeksiyon talep ederler. Yoksa bir kere botoks enjeksiyonu yapılan insanlarda, daha sonra tekrar enjeksiyonlar zorunluluk haline gelmez. Botoks etkisi geçtikten sonra eskisinden daha kötü bir hale dönüşüm yoktur. Tekrarlayan enjeksiyonlarda kaslar daha kolay etkileneceğinden daha düşük dozlar kullanılması uygun olabilir.
 
BOTOKS VE YÜZ ESTETİĞİ
Yüz bölgesinde oluşan kırışıklıklar üzgün, yorgun, sinirli ve yaşlı bir yüz ifadesinin kalıcı bir şekilde görülmesine sebebiyet verebilir. Botoks enjeksiyonları, bu görüntülerin düzeltilmesinde son derece etkili bir şekilde kullanılmaktadır.Nisan 2002 de FDA, Botoksun kırışıklıkların şiddetini 120 gün süreyle azalttığı konusunda onay verdi. Botoks, en popüler, cerrahi olmayan kozmetik prosedürdür.

Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışması, üzerini örten deri üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir ve böylece yüzdeki dinamik çizgilenmeler ortaya çıkar. En sık ortaya çıkan dinamik çizgiler, alın, kaşlar arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Bu çizgiler ilerleyen yıllarla birlikte statik hale gelebilir ve daha derin bir çizgi şekline dönüşebilir. Alın ve göz kenarlarındaki çizgiler kişiye daha yaşlı bir görünüm, kaşlar arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı, kızgın bir bakış ifadesi verir. Özellikle ‘kaz ayağı’ denilen göz kapağı çevresi kırışıklıklar en çok rahatsız eden bölgelerdir. Mimik kaslarına botoks uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflatılabilir, kas hareketlerindeki azalma, üzerindeki derinin, kas hareketleri ile katlanmasını ve katlanmaya bağlı çizgilenmeyi de azaltır. Bu şekilde yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme sağlanır.       

Bu bölgelerin dışında, burun yan taraftan dudak köşesine uzanan çizginin derinliğine bağlı olarak bu bölgeye botoks uygulaması da fayda verebilir. Dudak etrafı kırışıklıklar düşük dozlarda botoks enjeksiyonu ile düzeltilebilir.
 
NEFERTİTİ LİFT
Eski Mısır’da yaşamış olan Kraliçe Nefertiti, pek çok plastik cerrah tarafından güzellik simgesi olarak görülmüştür. Özellikle belirgin çene kıvrımı ve boyun hattı örnek olarak gösterilmiştir. Yaşlanma ve yerçekimi ile boyunda bulunan yüzeyel bir kas olan ‘Platisma’ çene hattını aşağıya doğru çeker. Sarkmış dokular silik bir çene hattına sebebiyet verir. Bu durumun Botoks kullanılarak düzeltilmesi ‘Nefertiti lift’ olarak adlandırılır.

İşlem öncesi ve işlem sırasında hastanın plastisma kasını kasması tariflenir ve Botoks enjeksiyonu yapılacak noktalar işaretlenir. Takiben alt çene (mandibula) kıvrımı boyunca ve plastisma arka bandı üst kısma botoks enjeksiyonu yapılır. Her iki çene kıvrımına toplam 15-20 ü Botoks yapılır. Enjeksiyonda 2-3 hafta sonra çene konturunun daha belirgin hale geldiği izlenir. Bu yöntem, çene altı yağ birikimi fazla olmayan plastisma kasının aşırı belirgin olmadığı kişilerde daha başarılı sonuç vermektedir. Enjeksiyon sırasında dudak köşesi-çene hattını geçmemek gülümseme asimetrisine yol açmaması için önemlidir.      
 
 DOLGU MADDELERİ
 
Cilt üzerindeki çeşitli kırışıklık, çöküntü ve izlerin düzeltilmesi amacıyla insanın kendi vücudundan ya da vücut dışı bir üretim sonucu elde edilen bazı maddeler dolgu maddesi amacıyla kullanılır. Estetik amaçlı olarak insanın kendi vücudundan yağ, dermis, kıkırdak, kök hücre gibi materyaller kullanılabilmektedir. Dış kaynaklı dolgular ise hyaluronik asit, kolajen, hidroksiapatit gibi moleküllerdir.
 
Dolgu maddelerinin etkisi nedir?
Dolgu maddeleri enjekte edildiği bölgede erken dönemde dolgu etkisi ile defromiteyi düzeltir. Daha sonra emilebilen maddeler vücut tarafında parçalanır ve yok edilir. Vücut bu bölgede yeni kolajen ve elastin üretimi sağlar ve deformiteyi düzeltir.
 
Dolgu maddeleri hangi amaçlarla kullanılır?
 
- Alın, göz kenarı, kaşların arası, nazolabial kıvrımlar gibi yüz bölgesi kırışıklık ve çizgilerin düzeltilmesi amacıyla
- Dudak dolgunlaştırılması amacıyla
- Dudak üzeri ve boyundaki ince çizgileri düzeltmek amacıyla
- Kaş kenarı kavis vermek amacıyla
- Yaşlanan ellerde gençleştirme amacıyla
- Çökük yara izlerini düzeltmek amacıyla
- Meme dolgusu amacıyla
- Burun dikleştirme, küçük deformiteleri düzeltme amacıyla
- Akne (sivilce) izleri düzeltmek amacıyla
- Elmacık kemiği ve alt göz kapağı bölgesi belirginleştirmek amacıyla
 
 Dolgu maddeleri nelerdir?
 İçeriğine göre farklı vücut dolgu maddeleri bulunmaktadır:
 
Sığır kolajeni: ZydermI, II, Zyplast, Artecoll, Endoplast 50
Sığır kolajeni içerikli dolgu maddeleri 2-8 ay kalıcılığı mevcutur.Artecoll içinde sığır kolajeni yanında polimetilmetakrilat da bulunmaktadır. Yıllarca kalıcılığını korur. Endoplast 50 içinde sığır kolajeni yanında elastin peptidleri bulunur.Kalıcılığı 12 ay kadardır.
 
İnsan kolajeni: Alloderm, Osolagen, Cymetra, CosmoDerm, CosmoPlast
İnsan kolajeni 2-6 ay kalıcıdır. Fakat tabaka şeklinde olan Alloderm 9-12 ay kalıcılık sağlar.
 
Hyaluronik asit: Hyaloform, Hyacorp
                          Restylane, Captıque, Juvederm
Hyaloform 3-4 ay kalıcılık sağlarken, Restylane’de kalıcılık 12 aya kadar çıkabilmektedir.
 
Hidroksiapatit: Radiesse
1-2 yıllık kalıcılık sağlar
 
Polilaktik asit: Sculptra
1-2 yıllık kalıcılık sağlar
 
Dolgu maddeleri nasıl uygulanır?
Enjeksiyon yapılacak bölge belirlendikten sonra, gerekirse uyuşturucu krem sürülerek 30-45 dakika beklenir. Daha sonra, dolgu maddesi bölgeye enjekte edilir. Takibinde bölgeye soğuk uygulaması yapılır.
 
Ağrı duyulur mu?
Kişiyi rahatsız edeck kadar bir ağrı hissedilmez.
 
İşe gitmeye engel olur mu?
İşlem sonrası günlük hayat devam ettirilebilir. İşlem yapılan kişi işine gidebilir.
 
Dolgu maddeleri kimlere uygulanmaz?
- Dolgu maddesi içeriğine alerjisi olanlara
- Gebeler ve emzirenlere
- 12 yaş altındakilere
- Bağışıklık sistemi hastalığı bulunanlara
- Radyoterapi ve kemoterapi alanlar
- Kan sulandırıcı ilaç kullananlar
- Aktif cilt enfeksiyon ve iltihabı olan bölgelere
 
 Dolgu maddeleri uygulamanın yan etkileri var mıdır?
Dolgu maddelerinin ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. Hayvan kaynaklı ürünlerde alerjik reaksiyon gelişim riski bulunmaktadır. Ayrıca enjeksiyon sonrası geçici olarak ağrı, şişlik, morarma gözlenebilir. Nadiren de olsa cilt enfeksiyon olabilir. Dolgu maddeleri uygulama sonrası tekniğe ve kullanılan dolgu maddesine bağlı olarak tatmin edilmeyen sonuçlar, dolgunun topak topak olması görülebilir. Tecrübeli ellerde bu uygulamalarda ciddi bir problem izlenmez.
 
Dolgu maddesi uygulaması sonrası geri dönüş mevcut mudur?
Kolajen içerikli dolgu maddeleri erken dönemde vücut tarafından parçalanır. Hyalüronik asit bazlı ürünlerin geri alınması ise zor olabilmektedir. Hyalüronidaz adı verilen ilaç kullanıldığında, hyaluronik asit dolgu maddesi yıkılır. Fakat uzun süreli, emilmeyen dolguların geri alınması işlemi zor olabilmektedir. Küçük cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir.
 
 

 
 
  E- Bülten’e kayıt ol yeniliklerden ve kampanyalardan haberdar ol... Katıl
 
Arkadaşına Gönder
Gönderen Adı :
Alıcı E-mail :
Güvenlik Kodu :